Café nieuws januari 2024
Parkinson Café Alphen
organiseerde
op
Woensdag 24 januari 2024
Diëten en voeding bij Parkinson
door Ancilla Sterrenburg
(Diëtiste topaz360)
Wederom een uitpuilende zaal door de hoge opkomst, zo’n 60 bezoekrs hadden de storm getrossert om Ancilla te horen vertellen over de dieet
Voeding bij Parkinson
Bij de ziekte van Parkinson kan het eten en drinken op den duur moeizamer gaan. Door de Parkinsonmedicatie, maar ook door het voortschrijden van de ziekte, kunnen klachten ontstaan zoals verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen, misselijkheid, obstipatie (verstopping) en gewichtsverlies.
Daarnaast is de werking van de Parkinsonmedicatie vaak te optimaliseren door een goede eiwitverdeling over de dag. De ParkinsonNet diëtist is de aangewezen persoon om mensen met Parkinson te begeleiden. Renate de Schaap is aangesloten bij het ParkinsonNet.
Bij de ziekte van Parkinson is er een tekort aan dopamine in de hersenen. Mensen met Parkinson krijgen daarom vaak Levodopa voorgeschreven; dit is een stof die in het lichaam wordt omgezet in dopamine. Levodopa gaat via de maag naar de dunne darm en wordt daar naar het bloed getransporteerd. Vervolgens wordt Levodopa vanuit het bloed in de hersenen opgenomen. In de hersenen wordt de Levodopa omgezet in dopamine. Het tekort aan dopamine in de hersenen wordt op deze manier aangevuld. De opname van Levodopa kan op verschillende manieren verstoord worden. Dit kan onder andere door een volle maag, door obstipatie (verstopping) of door het eten van eiwitten. Voorbeelden van Levodopa medicatie zijn: Madopar, Sinemet, Duodopa, Stalevo.
Rol van de Parkinson dietist
De werking van Levodopa kan beïnvloed worden door de inname van eiwitten. Door de inname van eiwitten licht te beperken en door de eiwitten beter over de dag te verdelen, kan de werking van de Levodopa bevorderd worden. De gevolgen van een eiwitbeperking zijn per persoon verschillend. Binnen 2 weken weet u of u er baat bij heeft. In overleg met uw ParkinsonNet diëtist kunnen we uw eetpatroon hierop aanpassen.
[/column]
Wie is Ancilla Sterrenburg
Ancilla is lid van het ParkinsonNet en vind het leuk om deze presentatie te kunnen verzorgen.
Mijn naam is Ancilla Sterrenburg en ik ben werkzaam als diëtist voor Topaz360. Mijn werkomgeving is divers: ik werk zowel in verpleeghuizen, ontvang mensen op mijn spreekuur en kom heel frequent bij cliënten thuis. Inmiddels ben ik 10 jaar werkzaam als diëtist en heb in meerdere (huisartsen)praktijken gewerkt. Ik doe mijn werk met veel plezier en zie het als meerwaarde om onderdeel te zijn van het Parkinson Netwerk. Het is fijn om kennis te kunnen delen maar vooral ook om de samenwerking met zorgprofessionals te hebben. Door samen te werken wordt de zorg voor u, als cliënt, alleen maar beter!
Voeding kan op verschillende manieren bijdragen aan problemen die u ondervindt bij Parkinson. Ik krijg in de praktijk veel vragen over:
- Voldoet mij huidige voedingspatroon wel aan de dagelijkse behoefte?
- De afstemming van medicatie (levodopa) en voeding
- Uitvoeren van metingen (lichaamssamenstelling)
- Bloeddrukwisselingen rondom maaltijden
- Obstipatie/ diarree
- Verminderde smaak en reuk
- Eiwitten bij Parkinson
- Vitamines en mineralen
- Onbedoeld gewichtsverlies of ongewenst gewichtstoename
Bovenstaande onderwerpen bespreek zij graag met ons tijdens de presentatie op 24 januari. Daarnaast blijft er voldoende tijd over om ook nog andere vragen te stellen
Ik hoop u allen graag te zien op 24 januari!
Met vriendelijke groeten,
Ancilla Sterrenburg
Diëtist
a.sterrenburg@topaz360.nl
topaz360.nl
06- 23227871 / 088 921 3000
AGB-code: 24004226
Werkdagen: maandag tot 14.00, dinsdag, woensdag, vrijdag