Café nieuws Nov ’16

image_pdfimage_print

Banner+PV-Pcafé+1600x230

Café Nieuws november 2016

ScreenShot009 nieuws2 (klik aan)

     cafe      Woensdag 23 november 2016

Parkinson Café Alphen ging deze woensdag over:

NARCOLEPSIE en PARKINSON

(slaapaanvallen overdag)

door

Dr. Rolf Fronczek

(Neuroloog LUMC)

Een dagelijks toegenomen slaapneiging overdag, soms een continu gevoel van slaperigheid (een gevoel alsof men een aantal nachten te weinig heeft geslapen). Deze toegenomen vermoeidheid kan leiden tot verschillende korte (10 á 30 minuten) slaapperiodes, die met name optreden in rustige omstandigheden en/of passieve bezigheden (bijvoorbeeld in de trein, auto; vervelend of saai zittend werk, vergaderingen).

dr-rolf-fronczek  Dr. Rolf Fronczek is gepromoveerd op de slaapstoornis narcolepsie en de rol van de hypothalamus, een belangrijke hersenstructuur bij onder andere de regulatie van slaap.

Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben onafhankelijk van elkaar de oorzaak van slaapproblemen bij Parkinsonpatienten ontdekt. Het verdwijnen van het stofje hypocretine in de hersenen is waarschijnlijk de boosdoener. De wetenschappers zelf denken door deze doorbraak in de toekomst slaapproblemen bij Parkinson beter te kunnen behandelen.

De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende neurologische aandoening, die vooral bij ouderen voorkomt. De bekendste – en meest in het oog springende – symptomen zijn trillen (bijvoorbeeld trillende handen of lippen), een stijve houding en een trage manier van bewegen. Minder bekend is dat veel mensen met Parkinson ook ernstige slaapproblemen hebben. Ze slapen ’s nachts niet goed en zijn overdag juist slaperig.

Onderzoekers uit Leiden, Amsterdam en Nijmegen hebben een mogelijk nieuwe oorzaak gevonden voor de ernstige slaapstoornissen die patiënten met de ziekte van Parkinson hebben. De resultaten van hun onderzoek verschenen in het juninummer van het prestigieuze neurologische tijdschrift Brain.

Hypocretine is de boosdoener

De Nederlandse onderzoekers denken dat stoornissen in het hypocretine systeem de boosdoener zijn. Hypocretine is een neurotransmitter: een stofje in de hersenen die ervoor zorgt dat bepaalde hersencellen beter of juist slechter met elkaar gaan communiceren. Dat hypocretine en slaap iets met elkaar te maken hadden was al langer bekend.

leesmeer voor Dr. Fronczek zijn presentatie

Nordic Walking
Daar Dr. Fronczek pas om 15:00 uur aanwezig kon zijn hield Heleen Treffers een pleidooi over Nordic Walking, welke zeker voor mensen met Parkinson een aan te raden sport is.

Omdat 65-plussers steeds actiever worden is het niet vreemd dat Nordic Walking ook zeker bij deze groep aanslaat. Nordic Walking is namelijk geschikt voor jong én oud. Deze wandelsport is goed geschikt voor mensen met of zonder beperkingen, voor mensen die weinig bewegen of toch juist een goede lichamelijke conditie hebben.

Lichaamsbeweging heeft een positief effect op de lichamelijke klachten waar je op hogere leeftijd mee te maken kunt krijgen. Beweging is onder andere goed voor de gewrichten die slijtage gaan vertonen. Het zorgt onder andere voor voeding van het kraakbeen en houdt de gewrichten soepel.

Verder is Nordic Walking is ook goed tegen een hoge bloeddruk. Door het gebruik van de speciale stokken train je zeker 90% van al je spieren. Hoe meer spieren actief zijn, hoe meer bloedvaten gebruikt worden waardoor de bloeddruk kan dalen. Ook voor een diabeet is Nordic Walking een heel geschikte vorm van lichaamsbeweging. Dagelijkse beweging kan eraan bijdragen dat de bloedsuikerspiegel blijvend wordt verlaagd.

Heleen nodigde iedereen uit om met haar clubje mee te lopen.
 
nwalking2            nwalking1