Café nieuws Nov ’16
NARCOLEPSIE en PARKINSON
(slaapaanvallen overdag)
door
Dr. Rolf Fronczek
(Neuroloog LUMC)
Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben onafhankelijk van elkaar de oorzaak van slaapproblemen bij Parkinsonpatienten ontdekt. Het verdwijnen van het stofje hypocretine in de hersenen is waarschijnlijk de boosdoener. De wetenschappers zelf denken door deze doorbraak in de toekomst slaapproblemen bij Parkinson beter te kunnen behandelen.
De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende neurologische aandoening, die vooral bij ouderen voorkomt. De bekendste – en meest in het oog springende – symptomen zijn trillen (bijvoorbeeld trillende handen of lippen), een stijve houding en een trage manier van bewegen. Minder bekend is dat veel mensen met Parkinson ook ernstige slaapproblemen hebben. Ze slapen ’s nachts niet goed en zijn overdag juist slaperig.
Onderzoekers uit Leiden, Amsterdam en Nijmegen hebben een mogelijk nieuwe oorzaak gevonden voor de ernstige slaapstoornissen die patiënten met de ziekte van Parkinson hebben. De resultaten van hun onderzoek verschenen in het juninummer van het prestigieuze neurologische tijdschrift Brain.
Hypocretine is de boosdoener
De Nederlandse onderzoekers denken dat stoornissen in het hypocretine systeem de boosdoener zijn. Hypocretine is een neurotransmitter: een stofje in de hersenen die ervoor zorgt dat bepaalde hersencellen beter of juist slechter met elkaar gaan communiceren. Dat hypocretine en slaap iets met elkaar te maken hadden was al langer bekend.
Heleen nodigde iedereen uit om met haar clubje mee te lopen.
ngg_shortcode_0_placeholder